vertical label
01-02-2013

Kleurplus - Zwart

Zwart; de kleur van de dood, droefheid en duisternis. Zwart is geen kleur zoals de andere kleuren uit het spectrum. Zwart moet eerder gezien worden als het ontbreken van licht. In het dagelijkse leven wordt zwart echter wel ervaren als een kleur.

Door zwart toe te voegen aan een kleur maakt men een kleur donkerder. Het verduisterd als het ware de eigenschappen van de oorspronkelijke kleur. Zwart heeft dan ook een negatief imago. Het staat voor verdriet, donkerte, leegte en alles wat het zonlicht niet kan verdragen. Zwart wordt vaak vermeden in het interieur, maar in de juiste hoeveelheid en combinatie kan zwart een positief effect hebben.

Zwart op muren werkt verkleinend en zwarte meubelen overheersen. Zwart heeft echter ook de eigenschap om andere kleuren beter tot hun recht te laten komen, mits het bewust en met mate wordt toegepast. Wil je zwart op de muren kies dan voor een kleiner oppervlak of ga voor een behang met zwarte motieven. Teveel zwart gaat ten koste van het licht en de sfeer. Als accentkleur is zwart te combineren met alle kleurcombinaties.

Een interieur waarin zwart gecombineerd wordt met wit creëert men een strakke en moderne sfeer maar deze kan ook een koele uitstraling hebben.

Glanzende zwarte voorwerpen zorgen voor een chique & strakke uitstraling. Zwart met paars in combinatie met zilveren accessoires is voor een meer verfijnde smaak.

Tips

Woonkamer

Met zwart kun je bijvoorbeeld in je woonkamer een stijlvolle loungesfeer creëren, wees echter subtiel in je toepassing en beperk je zoveel mogelijk tot accenten.

Eetkamer

Zwart is niet geschikt voor in een eetkamer of restaurant omdat het een benauwde sfeer teweeg kan brengen waardoor je minder van je eten zult genieten.

Algemeen

Met een overdaad aan zwart creëer je snel een benauwde sfeer. Denk dus goed na bij het toepassen van deze kleur.Kijk ook op Kleurplus  voor een compilatie van mooie zwarte pins (plaatjes)


1 2 3 4

Ympkje Westerdijk - Kleurplus