vertical label
06-12-2012

Kleurplus - Wit

Wit is een kleur die staat voor zuiverheid, netheid en neutraliteit. Wit werkt kalmerend en brengt gevoelens van comfort, vrijheid en openheid. Te veel wit kan echter leegte accentueren, onveilig aanvoelen, angst opwekken en eenzaamheid teweeg brengen.

Wit is de puurste kleur van alle kleuren. Wit geeft licht en wit reflecteert licht, een ruimte met witte muren en een wit plafond maken de ruimte dan ook ruimer. Wit kent talloze nuances, elke menging heeft weer een ander effect. Een vel wit bevat blauw en heeft de neiging koud en enigszins hard aan te voelen. Warme wittinten bevatten kleine hoeveelheden rood, geel of bruin en hebben een zachtere uitstraling. Deze warme tinten werken goed op stoffering omdat ze zorgen voor een rustgevende sfeer. Warme tinten kunnen een modern interieur minder kil laten zijn. Wit met een beetje groen werkt ontspannend maar kan ook koud en klinisch overkomen. Gebruik koele kleuren niet in kamers waar geen zon op staat, zo wordt het al snel te kil. Een kamer op het zuiden kan beter worden gecombineerd met koele lichte tinten en een kamer op het noorden met warme lichte tinten.

Als alles in je interieur wit is dan gaat alle aandacht uit naar vorm en materiaal. Door te spelen met verschillende texturen zoals, zacht, pluizig, wollig, glanzend en mat ontstaat er een gevarieerde maar bescheiden sfeer. Als je twee voorwerpen hebt, één wit de andere kleur dan zal bij het object in wit de aandacht naar de vorm gaan.

Wit werkt erg mooi in combinatie met natuurlijke materialen zoals natuursteen, beton en onbewerkt hout. Voor een rustgevende sfeer kun je wit ook goed combineren met grijs, zwart en crème. Wit met groentinten wordt vaak gebruikt voor een frisse en energieke omgeving. Met kleurrijke accenten zoals kussens, tapijten, kleden en accessoires verander je een saaie witte kamer in een hippe opvallende kamer.

Tips

Woonkamer

Wit is niet de meest geschikte kleur voor in de woonkamer omdat wit vlekkeloos moet zijn om niet grauw te ogen

Keuken

Wit is een zeer geschikte kleur voor in de keuken omdat wit voor netheid en reinheid staat.

Slaapkamer

In de slaapkamer werkt wit ook zeer goed omdat wit een rustgevende kleur is die ook nog eens romantisch en comfortabel oogt

Algemeen

Voor het kiezen van de juiste wittint kijk je of de pigment (kleur) die toegevoegd is aan het wit past bij de kleuren die in de ruimte gebruikt zijn. Wit met een beetje rode pigment past bijvoorbeeld goed bij rood, oranje en geel Kijk ook op Kleurplus voor een compilatie van mooie paarse pins (plaatjes)


1 2 3 4

Ympkje Westerdijk - Kleurplus