vertical label
20-08-2012

Kleurplus - Oranje

Oranje is een warme, gezellige en feestelijke kleur, het is een combinatie van het vrolijke en stimulerende geel met het hartstochtelijke rood. Doordat oranje een kleurmenging is van geel en rood, is het een secundaire kleur.

Oranje gecombineerd met kleuren in dezelfde kleurenrange, zoals bijvoorbeeld aardetinten, roodoranje en geeloranje, creëer je een rijk kleurenschema welke rust en vriendelijkheid uitstraalt. Pas op met het combineren van meerdere felle oranje tinten, deze kunnen een schreeuwerige en agressieve uitstraling veroorzaken.

Neutrale en zachte tinten zijn goed te combineren met oranje, deze combinatie zorgt voor een stijlvolle uitstraling. Oranje met geel maakt het geheel wat vrolijker.

Oranje gecombineerd met contrasterende kleuren zoals blauw of paars zorgen voor een heftiger effect. Met deze kleurencombinatie zorg je voor actie en spanning in het interieur. Let op, maak het geheel niet te onrustig, probeer harmonie te scheppen.

Kortom: kleurcombinaties die ver uit elkaar liggen trekken de aandacht en zorgen voor een heftig effect. Hoe kleiner het verschil hoe rustiger het resultaat.

Tips

Kille ruimte

Oranje is zeer geschikt voor een kille, koude ruimte zoals bv een kelder. Oranje zorgt namelijk voor pit en warmte

Kinderkamer

Oranje geeft de ruimte warmte en energie. Het maakt kinderen niet hyperactief in tegenstelling tot de kleur rood die dit wel kan veroorzaken

Algemeen

Wees voorzichtig met het gebruik van oranje, de kleur kan snel schreeuwerig overkomen. 1 oranje muur gecombineerd met naturel tinten geeft de ruimte iets aparts zonder dat het te dominant aanwezig is

 

Oranje is een goede kleur voor accenten en accessoires, ze zorgt voor een moderne strakke uitstraling

 Kijk ook op Kleurplus voor een compilatie van mooie oranje pins (plaatjes)


1 2 3 4

Ympkje Westerdijk - Kleurplus