vertical label
12-03-2013

De pluspunten van kleur


Een leven zonder kleur? Dat bestaat niet! Maar wat is kleur en wat doet het met ons? We spreken over kleur als lichtstralen worden teruggekaatst, zonder licht is er dus geen kleur. Kleuren kunnen sfeerbepalend zijn en je stemming beïnvloeden. De ligging van de ruimte is echter ook bepalend voor de sfeer. Een kamer aan de noordzijde van het huis is koud en kamers op zuiden en westen, waar de middagzon naar binnen schijnt, zijn lekker warm. Door de juiste kleuren toe te passen kun je deze effecten beïnvloeden.

Bron: Pinterest

Kleuren kan men onderverdelen in warme en koele kleuren. Rood, geel en oranje zijn warme kleuren en groen, blauw en paars zijn over het algemeen koele kleuren. Warme kleuren zijn ideaal om toe te passen in koele ruimtes. Warme kleuren laten objecten groten lijken en zijn zeer geschikt voor accessoires. Koele kleuren hebben een tegengestelde werking; ze zijn ideaal voor ruimtes met warm licht, ze werken ruimtelijk en kunnen dus goed toegepast worden in kleine ruimtes.

Bron: Pinterest

Warme kleuren hebben een energieke, krachtige uitstraling die aanzetten tot actie en communicatie. Extroverte mensen voelen zich bij deze kleuren vaak heel lekker. Koelere kleuren hebben een kalmerend, ontspannend effect en zijn vaak favoriet bij de meer introverte mensen die van rust, ruimte en helderheid houden. Extroverte mensen zullen dus niet snel gaan voor een blauw of grijs interieur en introverte mensen niet snel voor een rode muur. Toch is het heel zinvol om goed na te denken over de toepassing van kleur. Een opvliegend typ kan bijvoorbeeld beter rustgevende koelere kleuren gebruiken om tegengas te geven aan de persoonlijke eigenschap en warme kleuren kunnen goed toegepast worden in bijvoorbeeld een woonkamer om de conversatie en de activiteit te beïnvloeden .

Om de juiste kleur te bepalen moet je jezelf dus de volgende vragen stellen:
- Wat is de ligging van de ruimte (noorden = koude ruimte of zuiden/westen = warme ruimte)
- Welk psychologisch effect wil ik bewerkstelligen (kalmerend, ontspannend, energiek of krachtig)
- Welk ruimtelijk effect wil ik creëren (vergroten of verkleinen)
- Gebruik ik koele of warme kleuren om bovenstaande punten te beïnvloeden
- Welke kleur binnen de warme/koude categorie vind ik mooi


In de rubriek: ik zie, ik zie.... wordt de betekenis van kleur onder de loep genomen. Wat doet een specifieke kleur met ons en welke visuele effecten kun je behalen door deze kleur toe te passen in het interieur. 

Voor een persoonlijk interieuradvies nodig ik je uit contact met mij op te nemen. Ik kom graag een keer vrijblijvend langs om van gedachten te wisselen.

Ympkje Westerdijk - Kleurplus