vertical label
09-07-2012

Kleurplus - Blauw

De kleur blauw is net als rood en geel één van de drie primaire kleuren. Blauw is over het algemeen een koele kleur. In mediterrane landen worden huizen vaak wit met blauw geschilderd omdat blauw de temperatuur omlaag haalt. Het schijnt zelfs dat vliegen niet van blauw houden, met blauw zouden we dus de beestjes buiten de deur moeten kunnen houden. In noordelijker gelegen landen kan blauw een koude en harde kleur zijn. Door de koelere kleuren blauw te mengen met grijstinten kan men een warmere kleur blauw creëren.

Blauw is een kalmerende kleur die ontspannend en verkoelend werkt, blauw opent de geest voor intuïtie. Blauw geeft een gevoel van ruimte, rust en oneindigheid. Het wateropppervlak van de zee of bv de grote blauwe hemel op een zonnige dag zijn hier voorbeelden van.

Blauw gecombineerd met paars zorgt voor een mystieke en spirituele werking in het interieur. Donkerblauw gecombineerd met zilver creëert een elegante en rijke uitsraling. Koningsblauw en azuurblauw geven het interieur een rijke en superieure uitstraling. Combineer lichtblauw met donklerblauw en de ruimte straalt vertrouwen en eerlijkheid uit.

Blauw en geel trekken de aandacht. Blauw in een rood/gele kamer tempert de kleurenexplosie. Dit in tegenstelling tot hemelsblauw gecombineerd met naturel tinten die een ruimte een milieu vriendelijke uitstraling geven.

Tips

Kleine ruimte

Blauw is een wijkende kleur en werkt daardoor goed in kleinere ruimtes. Hier kan best een iets donkerder tint blauw toegepast worden

Slaapkamer

De kleur blauw helpt je bij het inslapen omdat hij rustgevend werkt

Studeerkamer

Blauw is een goede kleur voor een kamer waar gestudeerd wordt omdat blauw de concentratie bevordert

Keuken

Blauw is minder geschikt voor in de keuken, blauw zet niet aan tot eten omdat wij van nature blauw eten vermijden. Dit in tegestelling tot de kleur Rood die de eetlust wel weet op te wekken

 Kijk ook op Kleurplus voor een compilatie van mooie blauwe pins (plaatjes)


1 2 3 4

Ympkje Westerdijk - Kleurplus